Satranç365 Eğitim Kampı

 23 Nisan 2024 | Benan Kazdağlı

7-13 Nisan tarihleri arasında Antalya’nın Kemer ilçesindeki beş yıldızlı Mirage Resort Park Oteli’nde beş günlük eğitim kampı ve yıldırım satranç turnuvası gerçekleştirildi! Geniş eğitimci kadrosu, beş yıldızlı otelin sağladığı konfor ve Kemer’in güzel atmosferiyle katılımcılar yoğun bir satranç eğitimiyle birlikte tatil yapma fırsatı da elde etmiş oldular.

54 sporcuya eşlik eden 71 veli, her birisinin ayrı uzmanlık alanı olan 10 eğitmen, kampın her anında aktif bir şekilde çalışan 5 ekip üyesiyle toplamda 140 kişi bu güzel deneyime imza atmış oldu.

54 sporcu 6 tane çocuk, 3 tane de yetişkin olmak üzere toplamda 9 sınıfa ayrılarak 10 eğitmenin her birinden ayrı ayrı ders aldı. Toplamda 30 saatlik eğitimin yanında seminer ve sosyal aktivitelerle sadece satranç teorisi değil aynı zamanda satranç ortamının da tadını çıkarma fırsatı elde etti.

7 Nisan Pazar günü sporcu ve veliler havaalanından özel transferle otele geldi. Oteldeki satranç365 standı tarafından karşılanan katılımcılar otele yerleştikten sonra kamp tanışma toplantısına geçtiler.

İlgi ve heyecanlarını sorularıyla ifade eden katılımcılar hem birbirleriyle de hem eğitmenlerle hem de satranç365 ekibiyle tanıştıktan sonra istirahate ve otelin tadını çıkarmaya geçtiler.

8 Nisan Pazartesi gününden itibaren 10 kişilik deneyimli eğitim kadrosu sporcuları satrancın her yönüne değinen derslerine başladılar. GM Barış Esen, GM Kıvanç Haznedaroğlu, GM Meylis Annaberdiyev, IM Melih Yurtseven, IM Umut Erdem Gündüz, FM Selim Çıtak, FM Özgün Şahin, NM Oğuz Kaan Güven, Özgür Akman ve Baran Demir’den oluşan eğitim kadrosunun hepsi kendi sınıflarında farklı sınıflardaki katılımcılara eğitim verdi.

GM Barış Esen

 

GM Kıvanç Haznedaroğlu

 

GM Meylis Annaberdiyev
IM Melih Yurtseven

 

IM Umut Erdem Gündüz
FM Selim Çıtak

 

FM Özgün Şahin
NM Oğuz Kaan Güven

 

Özgür Akman
Baran Demir

Antalya TSF temsilcileri de satranç365 kampını ziyaret ederek iyi dileklerde bulundular.

Eğitimlerin yanında beş ayrı seminer sadece sporcuları değil velilerle birlikte tüm katılımcıların ilgisini çekecek şekilde satranç teorisinin dışında kalmakla beraber bir o kadar önemli ve değerli olan satranç konularına değindi. Satranç tarihinin önemli figürlerinin oyunları kadar hayatlarını da ele aldığı üç ayrı kitap yayınlayıp satranç tarihi konusunda sadece ülkemizde değil aynı zamanda dünyada da önemli bir yer edinen FM Selim Çıtak “Satranç Tarihinde Yolculuk” başlıklı semineri ile dinleyenleri dünyanın kesintisiz olarak en uzun süreden beri oynanan 1500 yıllık satranç tarihinde bir seyahate çıkardı. FM Selim Çıtak ikinci seminerindeyse eski Dünya Şampiyonu GM Magnus Carlsen’in hayatı, stili ve oyunlarını ele aldığı “Şampiyonu Anlamak: Magnus Carlsen” kitabında şampiyonun evrensel stilini ve bu stilin kendisini pozisyonun gerekliliklerine göre nasıl karar alıp hamle yaptığını tüm katılımcıların takdir edebileceği şekilde güzel üslubuyla anlattı. Satranç365 kampının bir diğer semineri ise 2018 Türkiye Kupası Şampiyonu olarak hem rekabetçi satrançta üst seviyeleri görmüş hem de şampiyonlar yetiştiren Apaydın Satranç Kulübü’nün kurucu ve yöneticisi olarak üst seviyelerdeki oyuncularla çalışmış olan FM Fethi Apaydın’ın “Farklı Açılardan Hedef Belirleme Süreçleri ve En Sık Sorulan Sorular” isimli semineri satranç oyuncularının kariyerlerinde hedeflerine ulaşırken attıkları adımlar ve bu adımlar esnasında ortaya çokça çıkan soru ve sorunlarla ilgiliydi. Tüm iyi niyetleriyle sporcu çocuklarına yardım etmek isteyen velilerin akıllarına takılan, emin olamadıkları konuların ele alındığı bu seminer sporculardan ziyade velilerin ilgisini çekti.

Sporcu ve spor ilişkisinin bir diğer önemli kısmı olan psikoloji de seminer konularından birisiydi. Spor psikolojisi ülkemizde ve hatta dünyada bile hak ettiği değeri bulamıyor. Ancak, herhangi bir sporun içinde olan birisi için spor psikolojisinin hayatî bir öneme sahip olduğu çok açıktır. Bu bağlamda, 2012 Türkiye Kadınlar 3.sü ve Kadın Milli Takımımızda 2012 olimpiyatlarında yer aldıktan sonra klinik psikoloji alanında uzmanlık kazanan Uzman Psikolog Büşra Arığ “Spor Psikolojisi” başlığıyla verdiği seminerde katılımcıları bu konuda bilgilendirdi.

Velilerin konuya ilgisi, seminerden sonra otel lobisinde Uzman Psikolog Büşra Arığ’ın kalabalık bir veli grubuyla yaptığı sohbetle devam etti. Bu konuda bilinçlenme satranç camiasının tüm bileşenleri için çok faydalı olacaktır. Bir diğer seminer ise ülkemizin en genç Uluslararası Hakemi IA Melih Çiçek tarafından “Satranç Turnuvalarında İlgi Çekici Kurallar” başlığıyla verilmiştir. Engin bilgisi ve tecrübesi sayesinde hazırladığı seminerinde IA Melih Çiçek katılımcıları, belki de çok dikkat edilmeyen satranç kuralları ve hakemlik dünyasında ufuk açıcı bir yolculuğa çıkardı.

Satranç365 kampında teorik eğitimleri ve satrancın diğer yönlerini içeren seminerlerinin yanında simültane gösterileri de gerçekleştirildi. Bir satranç ustasının birden fazla rakibe karşı aynı anda oynadığı bu gösteri karşılaşmaları sporcular için teorik eğitimlerini uygulayabilecekleri bir fırsat sundu. GM Kıvanç Haznedaroğlu, GM Meylis Annaberdiyev ve IM Melih Yurtseven düzenledikleri simültane gösteride sporcularla karşılaştılar.

IM Melih Yurtseven Simültanesinden

Satranç365 kampında verimli satranç çalışmalarının yanında sporcuların hem birbirleriyle hem de eğitmen kadrosuyla kaynaşabileceği sosyal aktiviteler de düzenlendi. Kamp öncesinde GM Meylis Annaberdiyev ile IM Melih Yurtseven sosyal medya üzerinden masa tenisi maçında birbirlerine meydan okumuşlardı. Kaybedenin kıyafetleriyle denize atlayacağı mücadele birçok sporcu ve veli tarafından canlı izlendi. Masa tenisi maçını IM Melih Yurtseven 5-1 kazanmayı bildi! İddianın gereğini yerine getirmek için denize doğru ilerleyen GM Meylis Annaberdiyev’e 20 kişilik veli ve sporculardan oluşan taraftarları eşlik etti.

  İki ayrı günde düzenlenen futbol maçları tüm gün yapılan zihinsel çalışmaları fiziksel egzersizle birleştirirken tatlı bir rekabete de sahne oldu. İlk halı saha maçında GM Meylis Annaberdiyev ve IM Melih Yurtseven’in karşılıklı kurdukları sporcu ve eğitimcilerden oluşan karma takımlar kozlarını paylaştı. Uzun süre 1-1 eşitlikle ilerleyen maçta GM Meylis Annaberdiyev ve takımı son 15 dakikada arka arkaya buldukları gollerle 4-1’lik bir galibiyet elde etti. Böylelikle GM Meylis Annaberdiyev masa tenisinin de rövanşını almış oldu! İkinci futbol maçındaysa sporcular kendi arasında kozlarını paylaştı. Oldukça keyifli geçen mücadeleden çeşitli görüntüler kameralara yansıdı.

Satranç365 kampı kapsamında sporcular, veliler ve eğitmenler arasında kaynaşmayı arttırmak ve eğlenmek adına düzenlenen sosyal etkinliklerden bir tanesi de ikili FIFA karşılaşmaları oldu. Eleme usulünde yapılan FIFA turnuvasını ustalıklarını satranç dışında da gösteren IM Umut Erdem Gündüz ve FM Özgün Şahin’in takımı kazandı! Turnuva bittikten sonra bile FIFA oynamaya devam eden katılımcılar yoğun satranç çalışmalarının sonunda rahatlatıcı bir aktivite ile eğlenme fırsatı elde ettiler.

 

Eğitim kampı boyunca sosyal aktiviteler ve eğitimler haricinde otelin çeşitli yerlerinde karşılaşan eğitmenler ve sporcular satranç dışında da sohbet ederek hem birbirlerini tanıma fırsatı edindiler hem de yeni arkadaşlıklar kurdular.

Kampın son günü ise 100.000 TL’lik Satranç365 Eğitim Kampı Yıldırım Satranç Turnuvasına ev sahipliği yaptı. 3 + 2’lik zaman kontrolünde gerçekleşen turnuvada ilk iki seribaşı olan IM Alparslan Işık ve IM Okan Özsakallıoğlu dahil olmak üzere toplamda 27 katılımcı yer aldı. 9 turluk turnuvanın kazananı ise sadece bir berabereyle 8,5 puan alan IM Alparslan Işık oldu. Hemen arkasından ise 9 turda 8 puan toplayan IM Okan Özsakallıoğlu oldu. 9’da 6,5 puanla üçüncülüğü Ege Öz kazanırken kendisini yarım puan geriden takip eden Görkem Ünsal dördüncü oldu. 5,5 puanlı Şirin Annaberdiyeva eşitlik bozma puanında avantaj sağladığı Oktay Şentürk’ü geçerek 5. oldu. Böylelikle turnuvadaki en iyi kadın ödülünü de elde etmiş olan Şirin Annaberdiyeva babası GM Meylis Annaberdiyev’in elinden ödülünü alırken aynı zamanda onun izinden emin adımlarla gittiğini de herkese göstermiş oldu.

İlki düzenlenen Satranç365 Eğitim Kampı turnuvanın ödül töreni ve kapanış seremonisiyle son buldu. Katılımcılar daha önceden ayarlanmış olan transferleriyle havaalanına transfer edildiler.

Kamp esnasında çekilmiş olan katılımcı fotoğraflarından bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.