2024 Tata Steel Satranç Turnuvası Başladı!

 18 Ocak 2024 | Benan Kazdağlı

 

Bu yıl 86.'sı düzenlenen Tata Steel Satranç Turnuvası 12 Ocak 2024 günü Hollanda’nın Wijk Aan Zee kasabasında başladı. Satrancın Wimbledon’ı olarak anılan bu prestijli turnuva ustalar (Masters) ve ‘Challengers’ isimli iki ayrı kategoride oynanıyor. Turnuva 12 Ocak ile 28 Ocak 2024 tarihleri arasında 13 tur oynanacak. Ustalar Kategorisi, Elo rating puanı ortalaması 2712,3 olan 14 yarışmacıyla isminin hakkını veriyor. Bu sene 2003 yılından beri sadece bir kere (2014 yılında) turnuvaya katılmamış olan GM Magnus Carlsen’in yokluğu göze çarpsa da çok uzun bir süredir satranç oynamayan yeni Dünya Şampiyonu GM Ding Liren’in satranca bu turnuvayla geri dönmesi satrançseverler için değerli bir teselli oldu. Kadınlar Dünya Şampiyonu GM Ju Wenjun’un da ustalar kategorisinde oynayacak olması iki Dünya Şampiyonu’nu karşı karşıya getirecek olması bakımından da ilgi çekici. Türk satrançseverlerin gözü ise GM Mustafa Yılmaz’ın da katıldığı ‘Challengers’ Kategorisinde olacak. Türkiye’nin bir numarası olan GM Yılmaz geçen sene liderliği elde etmiş ancak birinciliği son dört turda büyük bir performans ile dört oyununu da galibiyetle tamamlayan GM Alexander Donchenko’ya kaptırmıştı. GM Mustafa Yılmaz bu kategorideki 14 kişi arasında 2665 elo puanıyla turnuvaya 2. sıradan başladı. Ancak rakipleri arasında kendini ispat etmiş büyükustaların yanında genç yetenekler de bulunmakta.

               Temsilcimiz GM Mustafa Yılmaz ve Challengers Grubu

Turnuva’nın ilk turunda GM Mustafa Yılmaz beyaz taşlarla rakibi GM Jamie Santos Latosa (2615) ile karşılaştı. Reddedilmiş Vezir Gambiti açılışının Ragozin varyantıyla devam eden oyunun 10. Hamlesinde siyahlar 10… g4 hamlesiyle bilinen teorinin dışına çıktı. Açılıştan fazla bir şey elde edemeyen beyazlar oyunun 23. Hamlesinde 23.Ke5 ile basit bir hata yapınca ibre siyahın lehine döndü. Beyazın zayıf şahı ve koordinasyonsuz taşları ile karşı hücum geliştiremeyen büyükustamız ilk tura mağlubiyetle başlamış oldu.

İkinci turda ise GM Yılmaz’ın rakibi turnuvanın seribaşı olan GM Hans Moke Niemann (2692) oldu. Beyaz taşlarla Londra Sistemi’ni tercih eden GM Niemann açılıştan simetrik bir pozisyon elde etti. Oyun boyunca siyah taşlarla hafif bir baskı altında kalan GM Yılmaz hata yapmadan savunma yapmayı bildi ve oyun beraberlikle neticelendi.

Üçüncü tur GM Yılmaz beyaz taşlarla Hollanda’nın genç yeteneklerinden 2002 doğumlu ve en yüksek elo puanına 2574 ile ulaşmış GM Liam Vrolijk karşı karşıya getirdi. Açılıştan güzel bir baskı kuran beyazlar siyahları izole d piyonuyla bırakmayı başardı. 28. Hamlede rakibin izole piyonunu değişmek yerine daha hırslı olan 28.e4 hamlesiyle kazanca oynayan GM Yılmaz risk aldı. Filini d5 karesine koyduktan sonra ortaya çıkan karışıklıklarda siyahlar 36…Vc5 hamlesiyle hata yaptı.

GM Mustafa Yılmaz - GM Liam Vrolijk oyununda, 37...Kg6 hamlesinden sonra oluşan pozisyon. Beyazlar 38.h3 hamlesiyle avantajını sürdürebilirdi.

 

GM Mustafa Yılmaz'ın 4. Tur öncesi yaptığı paylaşım.

 

4. Tura gelinceye kadar iki beyazıyla kaybeden GM Yılmaz, bu turda yine beyaz taşlarla kuvvetli bir büyükusta olan GM A.R. Saleh Salem (2630) ile karşılaştı. Bu sefer İngiliz açılışını tercih eden GM Yılmaz çift filini vererek bir piyon ve merkez kontrolü avantajını elde etti. Büyükustamız rakibinin baskısını püskürterek avantajını konsolide etmeyi başardı. Oyunun ilerleyen safhasında ise siyahların bir anlık dikkatsizlikle yaptığı hatayı çok güzel bir şekilde değerlendiren GM Yılmaz kombinezon kitaplarına girebilecek bir galibiyet almış oldu.

GM Mustafa Yılmaz - GM Salem Saleh karşılaşmasının 47...Fe3 hamlesinden sonra oluşan pozisyonu. Beyazların kazanan fikri nedir?

Yukarıda verilen diyagramda GM Mustafa Yılmaz’ın bulduğu kazanan fikri bulabilir misiniz? Siyahın filini d4 karesinden bir hamleliğine ayırmasıyla beyazlar ölümcül mat ağını kurabiliyor.

Böylelikle turnuvadaki ilk galibiyetini alan GM Yılmaz, şanssız gidişata dur demiş oldu.

Ustalar Kategorisi

Ustalar kategorisinde ise GM Alireza Firouzja turnuvaya 2/2 ile başlasa da GM Anish Giri kendisini 3. Turda yakalayıp, 4. Turda ise geçmeyi bildi. Aynı zamanda geçen senenin şampiyonu olan GM Giri 3,5/4 puanla turnuvaya çok iyi başladı. Dünya Şampiyonu Hintli GM Gukesh’i 3. Turda yenmeyi başarsa da 4. Turda bir başka Hintli GM Praggnanandhaa’ya kaybetti. Tata Steel’in geçen seneki edisyonunda da GM Liren’i yenmeyi başaran Hintli genç yetenek bu başarıyı üst üste iki kere tekrar etmiş oldu.

Not: Yukarıda sorduğumuz soruya doğru cevap Vf6 ve Kd8 fikri ile rakip şahı siyah karelerden mat etmek olacaktı.