FM Özgün Şahin Pilsen Open'da 2. Oldu!

 26 Şubat 2024 | Benan Kazdağlı

17 Şubat ile 24 Şubat 2024 tarihleri arasında Çek Cumhuriyeti’nin Pilzen şehrinde oynanan Pilsen Open Turnuvasında değerli yorumcumuz FM Özgün Şahin 9 turda 7 puanla ikinci oldu! Turnuvadaki zaman temposu ise tarafların ilk 40 hamle için 90’ar dakika ve 40. hamleden sonra 30’ar dakikası olduğu ve birinci hamleden itibaren 30’ar saniyenin eklendiği klasik zaman temposuydu. Çek Tur’u adı altında bir seneye yayılmış 9 turnuvadan biri olan Pilsen Open’a 12 farklı ülkeden 89 kişi katıldı.

İlk üç tura galibiyetlerle başlayan FM Özgün Şahin dördüncü turda Polonyalı Wojchiech Nagly ile beyaz taşlarla karşılaştı. 1.d4 ile başlayan ustamıza karşı Polon rakip eski usul Benoni açılışını tercih etti: 1…c5. Romantik dönem Alman satranç ustalarından Aaron Reinganum tarafından 1825 yılında yazılan kitabında detaylı bir şekilde analiz edilen açılışlardan biri olduğu için kitabın adında olan Ben-Oni ifadesi açılışı tanımlamak için kullanılmıştır. ‘Acımın evladı’ anlamına gelen bu söz öbeği aslında Reinganum tarafından açılıştan ziyade kitabın ismi olarak kullanılmışsa siyahlar açısından epey risk içeren bu açılışa çok uyduğu için satrançseverler tarafından günümüze kadar açılışı tasvir etmek üzere kullanılagelmiştir. Oyun ise 2.d5 e5 3.e4 d6 şeklinde devam etti. 

Siyahların piyonlarını c5-e5’e sürdüğü Benoni pozisyonlarına genelde Çek Benonisi dense de burada önemli bir fark olarak beyazlar henüz c4 sürmemiştir. FM Özgün Şahin de burada 4.c4 yerine 4.Ac3 hamlesini tercih ederek oyuna devam etti. Beyazlar atlarını geliştirip siyahlar fillerini geliştirdikten sonra Polon oyuncu beyaz filini f3’teki ata vurup vezir kanadından karşı oyun başlatmaya hazırlandı.

Alan avatajının açık bir şekilde beyazlarda olduğu ve piyonlarıyla aynı renge sahip kötü bir fille oynayan siyahlar karşı oyunu vezir kanadında arıyor. Ancak bunun yerin 7…Fg5 hamlesiyle siyah filleri değişmek daha mantıklı olabilirdi. FM Özgün Şahin rakibin vezir kanadındaki karşı oyununu engellemeden önce rakibin Fg5 fikrini kesmek için 8.Vg3! oynuyor. g6 piyonuna saldıran bu hamle sadece b5 sürüşünü değil aynı zamanda Fg5 fikirlerini de engeller. Siyahların 8…g6 hamlesinden sonra ise 9.a4 ile rakibinin vezir kanadı oyununu engelleyen beyazlar avantajı ele geçirmiş oldu.

Siyahlar rok atmak için filini f6’ya atını ise e7’e koysa da daha önceden yapmış olduğu g6 hamlesiyle siyah kareler üzerinde yarattığı zayıflıktan beyazlar yararlanıp siyahın rokuna engel olabiliyor: 11.Fh6. Beyazların bu hamlesinden sonra vezir kanadından oynayamadığı gibi rok da atamayan siyahlar derin bir çaresizlik içindedir. Siyahlar h6 karesine girmiş olan beyaz fili çıkartmak için Ag8 oynama fikrini çok beğenmemiş olacak ki taktik yollarla h6 karesindeki fili almaya çalışmıştır: 11…g5. Bu hamleden sonra siyahlar Ag8 oynayarak hem g5 piyonunun korumasını arttıracak hem de h6’daki fili tehdit edeceğinden beyazların buna acilen cevap vermesi gerekir. 

Eğer beyazlar piyonu basitçe alırsa siyahlar Kg8 oynayıp fili açmaza alacak ve bir sonraki hamlede h6 sürerek açmazdaki fili almayı tehdit edecek. Bu konumda h6’daki beyaz filin nasıl kurtarabilirsiniz?

 

FM Özgün Şahin, 12.Fxg5 ile başlamış 12…Kg8 13.h4 h6’ya ise burada 14.Vf3 oynayarak hem filini açmazdan çıkmış hem de f6’da korunmayan siyah file hücum ederek taş kaybının önüne geçmiştir.

14…hxg5 15. Vxf6’dan sonra siyahlar h6’daki fili düşüremediği gibi g5 piyonunu kaybedip şah kanadını dağıtmakla kalmıştır. Tek çare olarak vezir kanadından hızlı bir saldırı başlatmak üzere siyahlar 15…Vb6 oynayarak b2 piyonuna saldırdı.

Bu noktada beyazlar kazanç denebilecek kadar büyük bir avantaj elde etse de siyahların doğrudan yaptığı tehditleri bertaraf etmek kazanmak için elzemdir. Siyahların 15…Vb6 hamlesiyle yaptığı tehditi iyi bir şekilde hesaplayan FM Özgün Şahin 16.a5! oynayarak dinamik satrancına devam etmiş ve rakibinin blöfünü görmüştür. Siyah 16…Vxb2 aldıktan sonra ise beyazların hem a1’deki kalesi hem de c3’teki atı tehdit altındadır. 

Siyahların neredeyse sadece veziri oyundayken beyazların oyuna girmeyen tek taşları olan kalelerin bağını kurarak onları da oyuna dahil edip siyahın yaptığı tehditlerin hepsini koruyan 17.Şd2! hamlesi siyaha adeta soğuk duş aldırıyor. 

Beyazların kaleleri arasında kurmuş olduğu bağlantı sayesinde Khb1 gibi hamlelerle siyahın veziri üzerinde çok ciddi bir baskı oluşuyor. Siyahlar b hattı üzerinden kaçamadığı veziri d4 karesine ulaştırmak amacıyla 17…Vb4 oynasa da 18. Ka4 hamlesinden sonra vezirin kaçacak yeri yoktur!

Eğer siyah vezir b2’ye dönecek olursa c3’teki atın koruması sayesinde Kb1 hamlesi siyah veziri düşürürdü. Böylelikle siyah veziri d4 karesine dahi getirtmeyen beyazlar veziri kazanmayı başarır. Siyah taşlarla oynayan Polon oyuncu beyazın vezirine yaptığı 18…Kg6 ve vezir f3’e kaçında 19…g4 tehditler son bulunca terk etmekten başka bir çare bulamamıştır.

8.Vg3 hamlesinden oyun bitene kadar rakibe tehditleriyle göz açtırmayıp karşı oyun şansı tanımayan FM Özgün Şahin dinamik oyunuyla çok güzel bir minyatüre imza attı. Böylelikle turnuvaya 4/4 gibi harika bir skorla başlamış oldu. Kalan 5 oyunda ise 4 beraberlik ve bir galibiyet alan değerli yorumcumuz Pilsen Open’ı 9’da 7 puanla namağlup ikinci olarak bitirmiştir.

FM Özgün Şahin ödülünü alırken:

Kendisini tebrik ediyor ve hemen yakın zamanda oynayacağı Uluslararası Prag Satranç Festivali Açık Turnuvası’nda başarılar diliyoruz!