Uluslararası Prag Satranç Festivali

 26 Şubat 2024 | Benan Kazdağlı

27 Şubat – 7 Mart tarihleri arasında Uluslararası Prag Satranç Festivali Çekya’nın başkentinde düzenlenecek. Birden fazla satranç turnuvasını ve etkinliğini içinde barındıran bu organizasyon festival tanımlamasını fazlasıyla hak ediyor. Üç tane kapalı davet turnuvası, iki tane uluslararası açık turnuva ile hızlı satranç, Satranç960 ve Babychess gibi yan etkinliklerle birlikte adeta bir satranç cümbüşü olan bu festivale gelin biraz yakından daha bakalım.

Bu sene 6.sı düzenlenecek olan Uluslararası Prag Satranç Festivali artık satrançseverlerin takviminde önemli bir yer edinmeye başladı. Büyülü Prag şehrinin merkezindeki bir otelde düzenlenecek olan festivalde satrançseverlerin ilgisini çekebilecek çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ancak yine de 11 gün sürecek olan bu festivalin en göz kamaştırıcı etkinlikleri muhtemelen Ustalar ve Challengers isimleriyle anılan iki kapalı turnuva olacak. Ustalar kısmında Hintli büyükustalar Praggnanandhaa, Vidit ve Gukesh, son ayların formda iki yeteneği Alman GM Keymer ve Özbek GM Abdusattorov, satranç stiliyle keyif veren Macar olup Romanya’yı temsil eden GM Rapport, komşu İran’ın en kuvvetli oyuncusu GM Maghsoodloo, tecrübeli Polon GM Bartel ile Çekya’nın kendi vatandaşları ve en kuvvetli oyuncularından olan efsane GM Navara ile GM Van Nguyen tek tur döner turnuvada kozlarını paylaşacaklar.

Diğer taraftan Türk satrançseverlerin ilgisi ise Challengers kısmında yarışacak olan genç yeteneğimiz IM Ediz Gürel’in üzerinde olacaktır. Temsilcimizin yanında, satranç stili ve mizahıyla satrançseverlerin kalbini kazanmış Ukraynalı GM Korobov, Hollanda’yı on yıllardır en üst seviyelerde temsil eden GM L’ami, doğumundan 12 yıl, 4 ay ve 25 gün içerisinde büyükusta olmayı başararak bu alandaki rekoru kıran GM Mishra, Hintli genç yetenek IM Vaishali, İspanyol GM Santos Latasa ve İsrailli GM Rodhstein’in yanında kendi genç yeteneklerini unutmayıp onlara muazzam bir imkan tanıyan festival yetkilerinin turnuvaya dahil ettiği 18 yaşındaki IM Stalmach ve IM Hrbek ile 13 yaşındaki IM Finek on kişilik turnuvada yer alıyor. Ustalar kategorisi gibi tek tur döner turnuva sistemiyle 9 tur içerisinde herkes birbirleriyle bir kere oynayacak.

Üçüncü kapalı satranç turnuvası ise en yaşlısının 2011 doğumlu olduğu Gelecek turnuvasıdır. 10 kişiyle aynı formatta oynanacak bu kapalı turnuvada, katılımcılar için çok değerli bir deneyim olacaktır.

Uluslararası Prag Satranç Festivali’nin açık turnuvasındaysa toplam 45 farklı ülkeden 308 satranççı yarışacak. 308 kişilik bu açık turnuvada yarışanların, elosu olmayanlar çıkartıldığında ortaya çıkan elo puanı ortalamasıysa neredeyse 2000! Hayli kuvvetli olan bu açık turnuvaya Çekya’nın komşuları olan Almanya, Slovakya ve Polonya’yı saymazsak Hindistan ve Ukrayna’dan sonra en fazla oyuncu ile katılan ülke 10 kişiyle Türkiye oluyor. Bu durum bir yandan satranca artan ilgiyi gösterirken bir yandan da satranççılarımızın Türkiye’deki turnuvalardansa yurtdışındaki turnuvaları tercih ettiğini gösteriyor. Uluslararası Prag Satranç Festivali’nin açık turnuvasında ülkemizi temsil edecek oyuncuların tam listesi aşağıdadır:

Azeri GM Eltaj Safarli’nin 2614 elo puanıyla birinci seribaşı olduğu bu kuuvetli turnuvada tüm temsilcilerimize şimdiden başarılar diyoruz!

İki kapalı turnuvayı ve kuvvetli açık turnuvayı Chessbase India kanalından tanıdığımız ve satrancı sadece Hindistan’da değil tüm dünyada popülarize etmekte çok büyük işler yapan IM Sagar Shah ve Amruta Mokal canlı yorumlarıyla izleyicilere aktaracaklar.

 

Bu organizasyonu kuvvetli turnuvalar bütününden ayırıp gerçek bir satranç festivaline dönüşmesine yol açan etkinlikler de satrançseverler için en az diğerleri kadar ilgi çekicidir. Eski Dünya Şampiyonu GM Anand’ın ilk gün imza etkinliğiyle yan etkinlikler turnuvalardan bile önce başlıyor. Ertesi gün çocuklar için pratik bilgileri ve satranç tarihi üzerine bir atölye çalışması ve satranç soruları çözme yarışmasıyla devam eden etkinlikler özel sponsorlu rapid turnuva ile devam ediyor. Festival süresinde bir yandan yıldırım ve rapid turnuvaları düzenlenirken diğer yandan da satrancın başka varyantları olan Fischer Satrancı (veya Satranç960), babychess yarışmaları düzenleniyor. Eşli yıldırım turnuvası gibi organizasyonlar sayesinde satranç, rekabetçi bir şeyden ziyade, sosyal bir aktivite olarak daha geniş kitlelere sunuluyor. Ancak, tüm bunların yanında kendi satranç altyapısını da unutmayan organizatörler, Çekya genelinde yapılan okullararası satranç turnuvalarının finallerini de aynı yerde düzenleniyor. Böylelikle lise çağında satranç oynayan oyuncular hem idolleriyle aynı mekanda satranç oynamaları sağlanmış oluyor hem de geniş kitlelerin izleyeceği bir final yaratılarak 18 yaşından küçük genç Çek oyuncuları festivalin bir parçası yaparak onlara unutulmayacak bir heyecan ve anı kazandırıyorlar.  

Bu festival ve benzerlerini ülkemizde görme dileğiyle beraber başta IM Ediz Gürel olmak üzere tüm temsilcilerimize 6. Uluslararası Prag Satranç Festivalinde başarılar diliyoruz.