MAGNUS CARLSEN'İN VELİAHTI : YAĞIZ KAAN ERDOĞMUŞ

 4 Nisan 2024 | Baran Demir

Grenke Satranç Klasik, Almanya'nın Karlsruhe ve Baden-Baden şehirlerinde düzenlenen ve Grenke AG sponsorluğunda her yıl düzenlenen bir satranç turnuvasıdır.  2016 yılı hariç, 2013'ten- 2019'a kadar düzenlendi. 5 yıllık aradan sonra turnuva geri döndü ve 26 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında tamamlandı. Klasik kategorinin hızlı tempoda (45 dakika + 30 saniye) oynandığı bu kuvvetli turnuvaya GM Magnus Carlsen, GM Ding Liren, GM Richard Rapport, GM Maxime Vachier-Lagrave, GM Vincent Keymer ve GM Daniel Fridman katıldılar.

Kaynak: https://grenkechessopen.de/en/

Hindistan’ın 1 numarası GM Arjun Erigaisi (2748), GM Alexey Sarana (2699),  GM Vladimir Fedoseev (2690), GM Hans Moke Niemann (2676) gibi çok kuvvetli ustaların yanı sıra 2024 Grenke Açık Turnuvası, aynı zamanda satranç tarihinin en genç 4. ve şu an aktif oyuncular arasında Dünya’nın en genç Büyük Ustası (GM) olan sporcuya da ev sahipliği yaptı. Tabi ki de bu isim Türk ve Dünya Satranç Tarihine geçen Yağız Kaan Erdoğmuş’tan başkası değildi.

YAĞIZ KAAN ERDOĞMUŞ’UN GRENKE YOLCULUĞU

Kaynak: https://grenkechessopen.de/en/ ©Angelika Valkova

Yağız Kaan ilk tura fırtına gibi başladı. Alman Moritz Stoettner  (2116) karşı beyaz taşlarla oynayan Yağız Kaan, şaha karşı atak konusunda ders niteliğinde bir maç oynadı. Özellikle de bu maçtaki kale fedaları maça damgasını vurdu. İlk fedayı 33.Kf4(D1) hamlesi ile yapan Yağız Kaan, rakibinin 33…Vd6? (33…Kb6)  hamlesiyle birlikte üstünlüğünü daha da arttırmış oldu. Tabi ki de kalite fedasının alınması mümkün olmayacaktı. Çünkü 33…Axf4?? 34.Vh6!(D2) ile karşılanacaktı ve M. Stoettner mat olmamak için vezir feda etmek zorunda kalacaktı.

Diagram 1

Diagram 2

Yağız Kaan, 2. kale fedasını ise hemen bir hamle sonra 34.Ka6 (D) ile yaptı. 

Son kale fedası ile birlikte rakibinin direncini tamamen kıran Yağız Kaan, maça son noktayı ise yine bir kale hamlesi olan 37.Ka1 (D) ile koydu.

İlk 3 turu kazanan süper yıldızımız, 4. turda rating olarak kendisinden çok düşük olsa da yıllarca ülkesini olimpiyatlarda temsil etmiş 90’lı yılların kuvvetli oyuncularından Yunan GM Spyridon Skembris (2304) ile karşılaştı. Siyah taşlarla oynayan Yağız Kaan, tecrübeli rakibine maç boyunca hiç şans vermedi ve kendisinin saldırdığı objektif değerlendirmede eşit olan bir kale oyun sonuna geçti.  43. hamleye gelindiğinde ise maçın kopma noktası yaşandı. GM Spyridon Skembris, konumu savunan Kb1 ya da Kb7+ hamleleri yerine Şg2?? (D) oynayınca bir anda kayıp konuma düştü.

43…Ke4! 44.Şxf2 Kxf4+ 45.Şg3 Kxa4(D) hamlelerinden sonra 2 piyon öne geçen Yağız Kaan, 61. hamlenin sonunda galibiyete ulaşarak tam puanla yoluna devam etti.

6. turda ise satranç tarihine geçecek bir karşılaşma oynandı. Yağız Kaan, satranç tarihinin en genç büyük usta oyuncusu olan GM Abhimanyu Mishra (2627) ile karşılaştı. 2 tarafında aşırı kontrollü oyunu, maçın 24. hamlesinde beraberlikle sonuçlanmasına sebep oldu.

Turnuva Salon
Kaynak:
https://grenkechessopen.de/en/ ©Angelika Valkova

6. turda IM Floryan Eugene’yi (2422) siyah taşlarla yenen Yağız Kaan, 7. turda turnuvanın 8/9 skorla şampiyonu olan satrancın sansasyonel ismi GM Hans Moke Niemann (2676) ile karşılaştı. Özellikle de ülkemizde merakla beklenen bu karşılaşma hızlı (13 hamle) bir beraberlikle sonuçlandı. Bu maç üzerine ülkemizin 1 numarası GM Mustafa Yılmaz X platformu üzerinden şu yorumu yaptı.

Kaynak: https://twitter.com/gmmustafayilmaz

8. turda ise Yağız Kaan, turnuvanın ve Hindistan’ın 1 numarası süper GM Arjun Erigaisi (2756)  ile karşılaştı. Piyon geri at oyun sonu oynayan Yağız Kaan, 94. hamleye kadar muazzam savaştı. Yorgunluğun ve süre sıkışmasının etkisiyle birlikte savunan tek hamle olan …Ah5! yerine Şf8??(D) hamlesini oynayan Yağız Kaan, kayıp konuma düştü. Kazanan tek hamle olan 95.Ab6 hamlesini oynayan A. Erigaisi, 98. hamlenin sonunda galibiyete ulaşan taraf oldu. Yağız Kaan ise turnuvadaki ilk ve son mağlubiyetini alırken, oyun gücü, direnci ve performansı ile GM olmayı sonuna kadar hak ettiği bir kez daha bizlere göstermiş oldu.

Bu maçtan sonra GM Mustafa Yılmaz X platformu üzerinden şu yorumu yaptı.

Kaynak: https://twitter.com/gmmustafayilmaz

Son tur ise Alman FM Marian Can Nothnagel (2381) unvan maçına çıkan Yağız Kaan, rakibinin 21…c6? (Vd7) taktik hatasını hızlı bir şekilde cezalandırdı ve 22.Kxc6 (D) hamlesinden sonra piyon öne geçti.

Yağız Kaan’ın baskılı oyunu karşısında daha fazla dayanamayan FM Marian Can Nothnagel, 28…Vf6?? (D) hamlesini oynadı ve tamamen kayıp konuma düştü.

Rakibinin hatasını kusursuz bir oyunla cezalandıran Yağız Kaan, tarihe geçecek olan 35.Ae5 (D) hamlesinden sonra galibiyete uzanan taraf oldu. Çünkü bu hamle Yağız Kaan’ın adını Dünya Satranç Tarihine altın harfle yazılmasına sebep oldu.

Yağız Kaan bu galibiyeti ile 7 puanla ve 2646 Elo performansı ile tamamlamış oldu. Aynı zamanda +13 Elo puanı kazanan Yağız Kaan, canlı Elo puanını 2553’e çıkarmış oldu.

IM Yağız Kaan Erdoğmuş’un Turnuva Performansı
Kaynak:
https://chess-results.com/tnr916206.aspx?lan=1&art=9&fed=TUR&flag=30&snr=32

Yağız Kaan’ın bu tarihi başarı aynı zamanda gelecekte neler başarabileceğini de bizlere gösteriyor.

Ödül Töreni
Kaynak:
https://grenkechessopen.de/en/ ©Angelika Valkova

Ödül Töreni
Kaynak:
https://grenkechessopen.de/en/ ©Angelika Valkova

Turnuva maçlarını incelemek için:

https://lichess.org/broadcast/grenke-chess-classic-2024/round-1/GIeAMD8u

https://lichess.org/broadcast/grenke-chess-open-2024--boards-1-60/round-1/KHWWmDEV

 

 

Yazar: Baran DEMİR